Egy iowai laboratóriumban fejlesztették ki a fertőző lépfenét

2001.10.10. 10:51
Szövetségi nyomozók szerint a közelmúlt lépfene-fertőzéseit egy iowai laboratóriumban, az 1950-es években kifejlesztett baktérium okozta. A hatóságok összesen 770 embert teszteltek, de újabb esetre nem bukkantak.

Szövetségi nyomozók úgy vélik, megtalálták a floridai lépfeneeseteket okozó baktérium egyéni jellemzőit. Ezek alapján a baktérium egy iowai laboratóriumból származik, ahol ezt a törzset az 1950-es években fejlesztették ki. A jellemzők pontos egybeesését igazoló tesztek eredményeire még várni kell. Ha az utolsó vizsgálatok is igazolják a nyomozók feltevéseit, egyértelmű lesz, hogy a baktériumok nem véletlenül jutottak az American Media Inc. irodaépületébe.

A nyomozók ennek ellenére nem tudják pontosan azonosítani a bacilusok származási helyét, miután az iowai laboratóriumból számos kutatóintézetbe juttattak a baktériumból. Keddig 770 alkalmazottat és irodai látogatót teszteltek, és megelőző antibiotikumos kezelést adtak az orvosok. Újabb eseteket nem fedeztek fel. A pénteken elhunyt férfi tüdőantraxban halt meg, a huszadik században összesen tizennyolc ember halt meg ebben a betegségben.

A terroristák bulvárlapok előfizetői voltak

A hatóságok azt remélik, még szerdán befejezik az AMI irodaépületének részletes vizsgálását, és a hétfő óta lezárt épületet újból megnyithatják. A nyomozók azt is felfedezték, hogy a szeptember 11-i támadás öngyilkos terroristái közül kettőnek előfizetése volt az AMI épületében működő bulvárlapok egyikénél. Ezzel az információval egyelőre nem tudnak mit kezdeni a nyomozók.